Jadłospis
JADŁOSPIS
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
3-02-2025 |
– płatki ryżowe na mleku | – chleb słonecznikowy ,
bułka pszenna z masłem – szynka krucha – pomidor – herbata z cytryna
|
– zupa wiejska | -łazanki z mięsem i kapustą białą
– kompot jabłkowy |
– pączek
– herbata
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Wtorek
4-02-2025 |
– kleik wielozbożowy | – pieczywo pszenno – razowe z masłem
– powidła śliwowe – kawa inka
|
– zupa nylonowa | – kotlet schabowy
– ziemniaki z koprem – buraczki po wiedeńsku – kompot truskawka |
– melon
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | ||
Środa
5-02-2025 |
– zupa budyniowa | – pieczywo wieloziarniste z masłem
– stół szwedzki – herbata z cytryną
|
– żurek na wędzonce | – ryż na mleku z musem truskawkowym
– kompot z czarnej porzeczki |
– bułka kajzerka
– ser żółty – ogórek kiszony – lemoniada cytrynowa |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3 |
Czwartek 6-02-2025
|
– biszkopt na mleku |
– pieczywo razowo – pszenne z masłem – pieczeń rzymska – ogórek zielony – kawa inka
|
– zupa koperkowa |
– leczo z cukinii , papryki czerwonej pieczarek , kiełbasy śląskiej – ziemniaki purre – kompot wiśnia
|
– koktajl owocowy z jogurtem naturalnym |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3 | 1,3,7 |
Piątek 7-02-2025 |
– płatki kulki na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – pasta z jaj – kiełki – herbata z cytryną
|
– krupnik |
– filet z Drosza panierowany – ziemniaki z koprem – sałata lodowa z rzodkiewką i ogórkiem zielonym – kompot śliwka |
– mandarynka
|
1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,4 |
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
27-01-2025
|
– zupa mleczna z makaronem | – pieczywo pszenno – razowe z masłem
– dżem wiśniowy – herbata z cytryną
|
– zupa ogórkowa | – filet z kurczaka w sosie własnym
– ryż na sypko – surówka Colesław – kompot truskawka
|
– jabłko zapiekane |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | |
Wtorek
28-01-2025 |
– sucharek na mleku | – pieczywo wieloziarniste z masłem
– pasta z kurczaka z pomidorami suszonymi – ogórek zielony – kawa zbożowa
|
– rosół z ryżem
|
– kopytka z boczkiem
– surówka z kapusty kiszonej – kompot jabłkowy |
– sok kubek
– ciastko z kremem
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Środa
29-01-2025
|
– płatki kukurydziane na mleku | – pieczywo razowe, bułka pszenna z masłem
– polędwica drobiowa – pomidor – herbata z cytryną
|
– barszcz biały z majerankiem | – sos węgierski
– makaron świderki – ogórek zielony w słupki – kompot z czarnej porzeczki |
– kaszka manna z sokiem truskawkowym
– krakers |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Czwartek 30-01-2025
|
– kleik malinowy na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – parówka na gorąco – herbata z cytryną
|
– zupa pomidorowa |
– wątróbka drobiowa – ziemniaki z koprem – marchew na parze – kompot śliwkowy |
– banan |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3 | |
Piątek 31-01-2025 |
– płatki owsiane na mleku |
– pieczywo razowo – pszenne z masłem – twarożek ze szczypiorkiem – herbata z cytryną |
– zupa kalafiorowa |
– kluski parowane z musem jagodowym – kompot wiśnia |
– bułka maślana z masłem – herbata z cytryną |
1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.