Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

3-02-2025

– płatki ryżowe na mleku – chleb słonecznikowy ,

bułka pszenna z masłem

– szynka krucha

– pomidor

– herbata z cytryna

 

– zupa wiejska -łazanki z mięsem i kapustą białą

– kompot jabłkowy

– pączek

– herbata

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

4-02-2025

– kleik wielozbożowy – pieczywo pszenno – razowe z masłem

– powidła śliwowe

– kawa inka

 

– zupa nylonowa – kotlet schabowy

– ziemniaki z koprem

– buraczki po wiedeńsku

– kompot truskawka

– melon

 

Alergeny   1,3,7 1,9 1,3,7  
Środa

5-02-2025

– zupa budyniowa –  pieczywo wieloziarniste z masłem

– stół szwedzki

– herbata z cytryną

 

– żurek na wędzonce – ryż na mleku z musem truskawkowym

– kompot z  czarnej porzeczki

– bułka kajzerka

– ser żółty

– ogórek kiszony

– lemoniada cytrynowa

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7 1,3
 

 

Czwartek

6-02-2025

 

 

 

– biszkopt na mleku

 

– pieczywo razowo – pszenne z masłem

– pieczeń rzymska

– ogórek zielony

– kawa inka

 

– zupa koperkowa  

 

– leczo z cukinii , papryki czerwonej pieczarek ,

kiełbasy śląskiej

– ziemniaki purre

– kompot wiśnia

 

 

 

– koktajl owocowy

z jogurtem naturalnym

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3 1,3,7
 

Piątek

7-02-2025

 

 

– płatki kulki na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z jaj

– kiełki

– herbata z cytryną

 

– krupnik  

– filet z Drosza panierowany

– ziemniaki z koprem

– sałata lodowa

z rzodkiewką i ogórkiem zielonym

– kompot śliwka

 

 

– mandarynka

 

  1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,4  
  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

27-01-2025

 

– zupa mleczna z makaronem – pieczywo pszenno – razowe z masłem

– dżem wiśniowy

– herbata z cytryną

 

– zupa ogórkowa – filet z kurczaka w sosie własnym

– ryż na sypko

– surówka Colesław

– kompot truskawka

 

– jabłko zapiekane
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7  
Wtorek

28-01-2025

– sucharek na mleku –  pieczywo wieloziarniste z masłem

– pasta z kurczaka z pomidorami suszonymi

– ogórek zielony

– kawa zbożowa

 

– rosół z ryżem

 

– kopytka z boczkiem

– surówka z kapusty kiszonej

– kompot jabłkowy

– sok kubek

– ciastko z kremem

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7 1,3,7
Środa

29-01-2025

 

– płatki kukurydziane na mleku – pieczywo razowe, bułka pszenna z masłem

– polędwica drobiowa

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– barszcz biały z majerankiem –  sos węgierski

– makaron świderki

– ogórek zielony w słupki

– kompot z czarnej porzeczki

– kaszka manna z sokiem truskawkowym

– krakers

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

 

Czwartek

30-01-2025

 

 

 

– kleik malinowy

na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– parówka na gorąco

– herbata z cytryną

 

– zupa pomidorowa  

– wątróbka drobiowa

– ziemniaki z koprem

– marchew na parze

– kompot śliwkowy

 

 

– banan

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3  
 

Piątek

31-01-2025

 

 

– płatki owsiane na mleku

 

– pieczywo razowo – pszenne z masłem

– twarożek ze szczypiorkiem

– herbata z cytryną

– zupa kalafiorowa  

– kluski parowane z musem jagodowym

– kompot wiśnia

 

– bułka maślana z masłem

– herbata z cytryną

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.