Jadłospis
JADŁOSPIS
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
22-04-2024
|
– płatki kukurydziane na mleku | – pieczywo pszenno -razowe z masłem
– pasta z kiełbasy – ogórek zielony – herbata z cytryną |
– zupa pomidorowa |
– makaron z kurczakiem w kremowym sosie z brokułami – kompot wiśniowy |
– rogal z masłem
– dżem owocowy – herbata z cytryną |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Wtorek
23-04-2024 |
– sucharek na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – stół szwedzki – kawa inka |
– zupa nylonowa
z zieleniną |
-pieczeń ze schabu
– ziemniaki purre – ogórek zielony w słupki – kompot śliwkowy |
-melon |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | |
Środa
24-04-2024 |
– płatki owsiane na mleku | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– powidła śliwkowe – herbata z cytryną
|
– zupa z fasoli ciętej |
– nugettsy – ziemniaki z koprem – surówka z kapusty białej – kompot jabłkowy |
– sok kubek
– ciastko z kremem |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Czwartek 25-04-2024 |
– kaszka truskawkowa na mleku
|
– pieczywo wieloziarniste z masłem – szynka domowa – pomidor – kawa inka
|
– zupa koperkowa |
– gulasz wieprzowy – kasza pęczak – surówka szwedzka – kompot truskawkowy
|
– banan |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | |
Piątek 26-04-2024 |
– płatki ryżowe na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – paprykarz wieruszowski – ogórek kiszony – herbata z cytryną
|
– zupa z brukselki |
– ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem – kompot z czarnej porzeczki
|
– bułka mleczna z masłem – lemoniada pomarańczowa |
1,3,7 | 1,3,4,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
15-04-2024
|
– kaszka manna na mleku | – pieczywo pszenno -razowe z masłem
– pasta z jaj – rzodkiew – herbata z cytryną |
– zupa wiejska | – farsz drobiowy
– ziemniaki purre – fasolka szparagowa – kompot śliwkowy |
– babka cytrynowa
– sok owocowy |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Wtorek
16-04-2024 |
– płatki orkiszowe na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem -szynka biała – ogórek kiszony – kawa inka |
– rosół z ryżem | – kotlet mielony
-ziemniaki z koprem – buraczki – kompot z czarnej porzeczki |
-jabłko |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | |
Środa
17-04-2024 |
– płatki kulki na mleku | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami -rzodkiew – herbata z cytryną
|
-zupa ogórkowa |
– naleśniki z dżemem – kompot wiśniowy |
– kanapka wiosenna
– herbata |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Czwartek 18-04-2024 |
– biszkopt na mleku
|
– pieczywo wieloziarniste z masłem – pieczeń rzymska – pomidor – kawa inka
|
– barszcz biały z majerankiem |
– leczo z cukinii , kiełbasy śląskiej, papryki czerwonej – ziemniaki purre – kompot jabłkowy
|
– gruszka |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | |
Piątek 19-04-2024 |
– płatki jaglane na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – ser żółty – ogórek zielony – herbata z cytryną
|
– krupnik z kaszą |
– pierogi leniwe – marchew tarta z brzoskwinią – kompot truskawkowy
|
– chałka z masłem – lemoniada |
1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.