Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

24-06-2024

 

– płatki kulki na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– powidła śliwkowe

– herbata z cytryną

– zupa kalafiorowa  

– sos węgierski

– makaron świderki

– surówka szwedzka

– kompot truskawkowy

– kisiel

– beziki

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

25-06-2024

– płatki jaglane na mleku  

– pieczywo mieszane z masłem

– polędwica drobiowa

– ogórek zielony

– kawa inka

 

– zupa pomidorowa –  pulpet wieprzowy

– ziemniaki z koprem

– mizeria

– kompot śliwkowy

– arbuz
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7  
Środa

26-06-2024

– płatki kukurydziane na mleku -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– ser żółty

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– barszcz biały – kolorowy kociołek- ziemniaki z koprem

– kompot jabłkowy

    – drożdżówka

– woda z cytryną

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1 1,3,7
 

       

       Czwartek

27-06-2024

 

 

 

 

– biszkopt na mleku

 

 

– pieczywo wieloziarniste z masłem

– szynka Wiśniowa

– rzodkiewka

– kawa inka

 

– zupa nylonowa  

 

– farsz drobiowy

– ziemniaki z koprem

– fasolka szparagowa

– kompot z czarnej porzeczki

 

 

 

– jabłko

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7  
 

Piątek

28-06-2024

 

 

– płatki owsiane na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z jaj

– szczypiorek

– herbata z cytryną

 

– zupa ogórkowa  

 

– makaron z serem

– marchewka tarta

– kompot wiśniowy

 

 

 

– kanapka letnia

– lemoniada jabłkowa

 

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

17-06-2024

 

– płatki ryżowe na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– ser żółty

– pomidor

– herbata z cytryną

– zupa z brukselki  

– gulasz drobiowy z papryką

– ziemniaki purre

– ogórek kiszony w słupki

– kompot truskawkowy

– nektarynka

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7
Wtorek

18-06-2024

– sucharek na mleku  

– pieczywo mieszane z masłem

– szynka Drwala

– ogórek zielony

– kawa inka

 

– rosół z pietruszka zieloną – pieczeń ze schabu

– ziemniaki z koprem

– marchewką próżną

– kompot śliwkowy

–  kaszka manna z sokiem malinowym

– herbatnik ”petit brurre”

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1 1,3,7
Środa

19-06-2024

– zupa mleczna z makaronem -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– pasta z kurczaka i suszonych pomidorów

– rzodkiew

– herbata z cytryną

 

– kapuśniak –  ryż na mleku z musem truskawkowym

– kompot jabłkowy

 

– bułka mleczna z masłem

– herbata

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,7 1,3,7
 

       

       Czwartek

20-06-2024

 

 

 

 

– biszkopt na mleku

 

 

– pieczywo wieloziarniste z masłem

– polędwica Biała

– pomidor

– kawa inka

 

– zupa koperkowa  

 

– spaghetti

– surówka z kapusty kiszonej

– kompot z czarnej porzeczki

 

 

 

– banan

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7
 

Piątek

21-06-2024

 

 

– płatki jaglane na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– paprykarz wieruszowski

– ogórek kiszony

– herbata z cytryną

 

– zupa buraczkowa  

 

– medaliony jajeczne

– ziemniaki purre

– sałata w sosie śmietanowo – jogurtowym

– kompot wiśniowy

 

 

 

– galaretka z brzoskwinią

– wafel ryżowy

  1,3,7 1,3,47 1,7,9 1,3,7 1,3,7

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.