Jadłospis
JADŁOSPIS
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
02-06-2025
|
– płatki ryżowe na mleku | – chleb słonecznikowy,
bułka pszenna z masłem – krakowska sucha – pomidor – herbata z cytryną
|
– zupa z zielonego groszku | – sos węgierski
– makaron świderki – kalafior z bułką tartą – kompot wiśniowy |
– gofry
– herbata
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Wtorek
03-06-2025 |
– kleik brzoskwiniowy | – pieczywo wieloziarniste z masłem
– powidła śliwkowe – kawa inka
|
– krupnik | – nugettsy
– ziemniaki z koprem – sałata lodowa z rzodkiewką – kompot truskawkowy |
– jabłko zapiekane
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | |
Środa
04-06-2025
|
-kaszka manna na mleku | – pieczywo razowe, bułka pszenna z masłem
– pasta z mięsa parowanego – rzodkiewka – herbata z cytryną
|
– kapuśniak | – kurczak z warzywami
– ryż na sypko – kompot z czarnej porzeczki |
– kisiel truskawkowy
– herbatnik „petit brure”
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Czwartek 05-06-2025
|
– płatki wieloziarniste na mleku
|
– pieczywo razowo-pszenne z masłem – pieczeń rzymska – ogórek zielony – kawa inka
|
– zupa pomidorowa |
– kotlet mielony – ziemniaki purre – surówka szwedzka – kompot śliwkowy |
– banan |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | |
Piątek 06-06-2025 |
– zupa budyniowa |
– pieczywo razowo – pszenne z masłem – jajko gotowane – pomidor – herbata z cytryną |
– zupa z fasoli ciętej |
– makaron z serem – surówka z marchewki – kompot jabłkowy |
– bułka mleczna z masłem – sok 100%
|
1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
26-05-2025 |
– płatki owsiane na mleku | – chleb słonecznikowy ,
bułka pszenna z masłem – szynka drobiowa – pomidor – herbata z cytryna
|
– zupa jarzynowa | – spaghetti z sosem bolońskim
– surówka z kapusty kiszonej – kompot wiśnia |
– pączek
– lemoniada cytrynowa |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Wtorek
27-05-2025 |
– biszkopt na mleku | – pieczywo pszenno – razowe z masłem
– twarożek ze szczypiorkiem – kawa inka
|
– zupa nylonowa |
– kotlet drobiowy panierowany – ziemniaki z koprem – mizeria – kompot jabłkowy |
– arbuz
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | |
Środa
28-05-2025 |
– zupa mleczna z makaronem | – pieczywo wieloziarniste z masłem
– szynka domowa – ogórek zielony – herbata z cytryną
|
– zupa z brukselki | – gulasz wieprzowy z kaszą pęczak
– surówka z kapusty młodej – kompot z czarnej porzeczki |
– budyń śmietankowy
– ciastko krakers |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3 | 1,3,7 |
Czwartek 29-05-2025
|
– kleik wieloziarnisty na mleku |
– rogal z masłem – nutella – kakao |
– zupa owocowa |
– potrawka z indyka – ziemniaki purre -surówka z kapusty czerwonej – kompot truskawkowy |
– gruszka
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1 | 1,3,7 | |
Piątek 30-05-2025
|
– płatki kukurydziane na mleku
|
– pieczywo mieszane z masłem – pasta z jaj – rzodkiewka – herbata z cytryną |
– zupa ogórkowa |
– kluski na parze z sosem jagodowym – kompot śliwka |
– kanapka letnia – sok 100%
|
1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.