Przejdź do treści

Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

02-06-2025

 

– płatki ryżowe na mleku – chleb słonecznikowy,

bułka pszenna z masłem

–  krakowska sucha

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa z zielonego groszku – sos węgierski

– makaron świderki

– kalafior z bułką tartą

– kompot wiśniowy

– gofry

– herbata

 

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

03-06-2025

– kleik brzoskwiniowy –  pieczywo wieloziarniste z masłem

– powidła śliwkowe

– kawa inka

 

– krupnik – nugettsy

– ziemniaki  z koprem

– sałata lodowa z rzodkiewką

– kompot truskawkowy

– jabłko zapiekane

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7  
Środa

04-06-2025

 

-kaszka manna na mleku – pieczywo razowe, bułka pszenna z masłem

– pasta z mięsa parowanego

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

 

– kapuśniak –   kurczak z warzywami

– ryż na sypko

– kompot z czarnej porzeczki

– kisiel truskawkowy

– herbatnik „petit brure”

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

 

Czwartek

05-06-2025

 

 

 

– płatki wieloziarniste na mleku

 

 

– pieczywo razowo-pszenne z masłem

– pieczeń rzymska

– ogórek zielony

– kawa inka

 

– zupa pomidorowa  

 

– kotlet mielony

– ziemniaki purre

– surówka szwedzka

– kompot śliwkowy

 

 

– banan

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7  
 

Piątek

06-06-2025

 

 

– zupa budyniowa

 

– pieczywo razowo – pszenne z masłem

– jajko gotowane

– pomidor

– herbata z cytryną

– zupa z fasoli ciętej  

– makaron z serem

– surówka z marchewki

– kompot jabłkowy

 

 

– bułka mleczna z masłem

– sok 100%

 

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

26-05-2025

– płatki owsiane na mleku – chleb słonecznikowy ,

bułka pszenna z masłem

– szynka drobiowa

– pomidor

– herbata z cytryna

 

– zupa jarzynowa – spaghetti z sosem bolońskim

– surówka z kapusty kiszonej

– kompot wiśnia

– pączek

– lemoniada cytrynowa

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

27-05-2025

– biszkopt na mleku – pieczywo pszenno – razowe z masłem

– twarożek ze szczypiorkiem

– kawa inka

 

– zupa nylonowa  

– kotlet drobiowy panierowany

– ziemniaki z koprem

– mizeria

– kompot jabłkowy

– arbuz

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7
Środa

28-05-2025

– zupa mleczna z makaronem –  pieczywo wieloziarniste z masłem

–  szynka domowa

– ogórek zielony

– herbata z cytryną

 

– zupa z brukselki – gulasz wieprzowy z kaszą pęczak

– surówka z kapusty młodej

– kompot z  czarnej porzeczki

– budyń śmietankowy

– ciastko krakers

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3 1,3,7
 

 

 Czwartek

29-05-2025

 

 

 

– kleik wieloziarnisty na mleku

 

 

– rogal z masłem

– nutella

– kakao

–  zupa owocowa  

– potrawka z indyka

– ziemniaki purre

-surówka z kapusty czerwonej

– kompot truskawkowy

 

 

 

– gruszka

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1 1,3,7
 

  Piątek

30-05-2025

 

 

 

– płatki kukurydziane na mleku

 

 

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z jaj

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

– zupa ogórkowa  

 

– kluski na parze

z sosem jagodowym

– kompot śliwka

 

 

– kanapka letnia

– sok 100%

 

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.