Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

21-10-2024

 

– płatki jaglane na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– pasta z kiełbasy

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

– rosół z ryżem – farsz drobiowy

– ziemniaki z koprem

– fasolka szparagowa

– kompot truskawkowy

 

-jabłko

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7  
Wtorek

22-10-2024

– płatki kulki na mleku  

–  pieczywo wieloziarniste z masłem

– szynka drwala

– ogórek kiszony

– kawa inka

 

– krem z dyni – pierogi leniwe

– surówka z marchewki i jabłka

– kompot jabłkowy

– galaretka wiśniowa

– chrupki kukurydziane

 

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Środa

23-10-2024

– płatki owsiane na mleku -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– dżem brzoskwiniowy

– kakao

 

– zupa koperkowa -kotlet schabowy

– ziemniaki purre

– surówka z kapusty czerwonej

– kompot  z czarnej porzeczki

– banan
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7  
 

 

Czwartek

24-10-2024

 

 

 

– kaszka truskawkowa na mleku

 

 

– pieczywo mieszane z masłem

– krakowska sucha

– ogórek zielony

– kawa inka

– barszcz czerwony  

– makaron z kurczakiem

w sosie szpinakowym

– kompot śliwkowy

 

– mufinki

– sok 100%

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

Piątek

25-10-2024

 

 

– zupa mleczna z makaronem

 

– pieczywo mieszane z masłem

– ser żółty

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa ogórkowa  

– ryż na mleku

z musem truskawkowym

– kompot wiśniowy

 

 

 

 

– bułka mleczna

z masłem

– herbata z cytryną

 

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

14-10-2024

 

– płatki ryżowe na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– powidła śliwkowe

– herbata z cytryną

– krupnik – gyros z kurczaka

– surówka z kapusty pekińskiej

– ziemniaki z koprem

– kompot truskawkowy

 

– kisiel żurawinowy

– ciastko Jaś

 

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

15-10-2024

– kleik bananowy  

–  pieczywo wieloziarniste z masłem

– parówka na gorąco

– herbata z cytryną

 

– krem z brokuł

z grzankami

– makaron z serem

– brzoskwinia w syropie

– kompot jabłkowy

– bułka kanapkowa z masłem

– szynka swojska

– ogórek kiszony

– sok kubek 100%

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,3,7,9 1,3,7 1,3,7
Środa

16-10-2024

– kaszka manna na mleku -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– ogórek zielony

– pomidor

– rzodkiewka

-sałata masłowa

– herbata z cytryną

 

– kapuśniak – kotlet mielony

– ziemniaki purre

– mizeria

– kompot  z czarnej porzeczki

– śliwka
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7
 

 

Czwartek

17-10-2024

 

 

 

– sucharek na mleku

 

 

– pieczywo mieszane z masłem

– polędwica drobiowa

– pomidor

– kawa inka

– zupa z fasoli ciętej  

– gulasz wieprzowy

– kasza pęczak

– buraczki

– kompot śliwkowy

 

– jogurt naturalny

z biszkoptem

– wafel pełnoziarnisty

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1 1,3,7
 

Piątek

18-10-2024

 

 

– płatki orkiszowe na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z jaj

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

 

– zupa pomidorowa  

– filet z Dorsza panierowany

– ziemniaki z koprem

– surówka Colesław

– kompot wiśniowy

 

 

 

 

– mandarynka

 

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,4,7

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.