Jadłospis
JADŁOSPIS
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
21-10-2024
|
– płatki jaglane na mleku | – pieczywo pszenno -razowe z masłem
– pasta z kiełbasy – rzodkiewka – herbata z cytryną |
– rosół z ryżem | – farsz drobiowy
– ziemniaki z koprem – fasolka szparagowa – kompot truskawkowy |
-jabłko
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | |
Wtorek
22-10-2024 |
– płatki kulki na mleku |
– pieczywo wieloziarniste z masłem – szynka drwala – ogórek kiszony – kawa inka
|
– krem z dyni | – pierogi leniwe
– surówka z marchewki i jabłka – kompot jabłkowy |
– galaretka wiśniowa
– chrupki kukurydziane
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Środa
23-10-2024 |
– płatki owsiane na mleku | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– dżem brzoskwiniowy – kakao
|
– zupa koperkowa | -kotlet schabowy
– ziemniaki purre – surówka z kapusty czerwonej – kompot z czarnej porzeczki |
– banan |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | |
Czwartek 24-10-2024
|
– kaszka truskawkowa na mleku
|
– pieczywo mieszane z masłem – krakowska sucha – ogórek zielony – kawa inka |
– barszcz czerwony |
– makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym – kompot śliwkowy |
– mufinki – sok 100%
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Piątek 25-10-2024 |
– zupa mleczna z makaronem |
– pieczywo mieszane z masłem – ser żółty – pomidor – herbata z cytryną
|
– zupa ogórkowa |
– ryż na mleku z musem truskawkowym – kompot wiśniowy
|
– bułka mleczna z masłem – herbata z cytryną
|
1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
14-10-2024
|
– płatki ryżowe na mleku | – pieczywo pszenno -razowe z masłem
– powidła śliwkowe – herbata z cytryną |
– krupnik | – gyros z kurczaka
– surówka z kapusty pekińskiej – ziemniaki z koprem – kompot truskawkowy |
– kisiel żurawinowy – ciastko Jaś
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Wtorek
15-10-2024 |
– kleik bananowy |
– pieczywo wieloziarniste z masłem – parówka na gorąco – herbata z cytryną
|
– krem z brokuł
z grzankami |
– makaron z serem
– brzoskwinia w syropie – kompot jabłkowy |
– bułka kanapkowa z masłem
– szynka swojska – ogórek kiszony – sok kubek 100% |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,3,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Środa
16-10-2024 |
– kaszka manna na mleku | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– ogórek zielony – pomidor – rzodkiewka -sałata masłowa – herbata z cytryną
|
– kapuśniak | – kotlet mielony
– ziemniaki purre – mizeria – kompot z czarnej porzeczki |
– śliwka |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | |
Czwartek 17-10-2024
|
– sucharek na mleku
|
– pieczywo mieszane z masłem – polędwica drobiowa – pomidor – kawa inka |
– zupa z fasoli ciętej |
– gulasz wieprzowy – kasza pęczak – buraczki – kompot śliwkowy |
– jogurt naturalny z biszkoptem – wafel pełnoziarnisty |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1 | 1,3,7 |
Piątek 18-10-2024 |
– płatki orkiszowe na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – pasta z jaj – rzodkiewka – herbata z cytryną
|
– zupa pomidorowa |
– filet z Dorsza panierowany – ziemniaki z koprem – surówka Colesław – kompot wiśniowy
|
– mandarynka
|
1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,4,7 |
Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.