Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

22-04-2024

 

– płatki kukurydziane na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– pasta z kiełbasy

– ogórek zielony

– herbata z cytryną

– zupa pomidorowa  

– makaron z kurczakiem w kremowym sosie z brokułami

– kompot wiśniowy

– rogal z masłem

– dżem owocowy

– herbata z cytryną

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

23-04-2024

– sucharek na mleku  

– pieczywo mieszane z masłem

– stół szwedzki

– kawa inka

– zupa nylonowa

z zieleniną

-pieczeń ze schabu

– ziemniaki purre

– ogórek zielony w słupki

– kompot śliwkowy

-melon
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7  
Środa

24-04-2024

– płatki owsiane na mleku -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– powidła śliwkowe

– herbata z cytryną

 

– zupa z fasoli ciętej  

– nugettsy

– ziemniaki z koprem

– surówka z kapusty białej

– kompot jabłkowy

– sok kubek

– ciastko

z kremem

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

       

       Czwartek

25-04-2024

 

 

 

– kaszka truskawkowa na mleku

 

 

 

– pieczywo wieloziarniste  z masłem

– szynka domowa

– pomidor

– kawa inka

 

 

– zupa koperkowa  

 

– gulasz wieprzowy

– kasza pęczak

– surówka szwedzka

– kompot truskawkowy

 

 

 

 

 

– banan

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7  
 

Piątek

26-04-2024

 

 

– płatki ryżowe na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– paprykarz wieruszowski

– ogórek kiszony

– herbata z cytryną

 

– zupa z brukselki  

 

– ryż na mleku z prażonym jabłkiem i cynamonem

– kompot z czarnej porzeczki

 

 

 

– bułka mleczna z masłem

– lemoniada pomarańczowa

  1,3,7 1,3,4,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

15-04-2024

 

– kaszka manna na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– pasta z jaj

– rzodkiew

– herbata z cytryną

– zupa wiejska – farsz drobiowy

– ziemniaki purre

– fasolka szparagowa

– kompot śliwkowy

– babka cytrynowa

– sok owocowy

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

16-04-2024

– płatki orkiszowe na mleku  

– pieczywo mieszane z masłem

-szynka biała

– ogórek kiszony

– kawa inka

– rosół z ryżem – kotlet mielony

-ziemniaki z koprem

– buraczki

– kompot z czarnej porzeczki

-jabłko
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7
Środa

17-04-2024

– płatki kulki na mleku -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– pasta z kurczaka z suszonymi pomidorami

-rzodkiew

– herbata z cytryną

 

-zupa ogórkowa  

– naleśniki z dżemem

– kompot wiśniowy

– kanapka wiosenna

– herbata

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

       

       Czwartek

18-04-2024

 

 

 

– biszkopt na mleku

 

 

 

– pieczywo wieloziarniste  z masłem

– pieczeń rzymska

– pomidor

– kawa inka

 

 

– barszcz biały z majerankiem  

 

– leczo z cukinii , kiełbasy śląskiej, papryki czerwonej

– ziemniaki purre

– kompot jabłkowy

 

 

 

 

 

– gruszka

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7
 

Piątek

19-04-2024

 

 

– płatki jaglane na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– ser żółty

– ogórek zielony

– herbata z cytryną

 

– krupnik z kaszą  

 

– pierogi leniwe

– marchew tarta z brzoskwinią

– kompot truskawkowy

 

 

 

– chałka z masłem

– lemoniada

  1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7 1,3,7

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.