Jadłospis
JADŁOSPIS
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
18-11-2024
|
– płatki kuki na mleku | – pieczywo pszenno – razowe z masłem
– krakowska sucha – ogórek zielony -herbata z cytryną
|
– zupa pomidorowa | -nugettsy
– ziemniaki purre – sałata lodowa z rzodkiewką – kompot truskawka
|
– banan
-ciastko Jaś
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3 | 1,3,7 |
Wtorek
19-11-2024 |
– kleik brzoskwiniowy |
– pieczywo wieloziarniste z masłem – pasta z jaj – szczypiorek – kawa zbożowa
|
– krupnik | – kotlet al.’a gołąbek
– ziemniaki z koprem – mizeria – kompot jabłkowy |
– ptasie mleczko
– wafel lekki |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Środa
20-11-2024 |
– płatki ryżowe na mleku | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– szynka swojska – pomidor – herbata z cytryną |
– zupa fasolowa | – filet drobiowy w kremowym sosie z brokułem
– makaron świderki – kompot z czarnej porzeczki |
– jabłko zapiekane |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | |
Czwartek 21-11-2024
|
– biszkopt na mleku |
– rogal z masłem – nutella – kakao |
– rosół
|
– leczo z cukinii , kiełbasy śląskiej ,papryki czerwonej, pieczarek – ziemniaki purre – kompot śliwkowy |
– sok kubek – ciastko z kremem |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3 | 1,3,7 |
Piątek 22-11-2024 |
– kaszka manna na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – twarożek – rzodkiewka – herbata z cytryną |
– krem z zielonych warzyw |
– ryż na mleku z musem truskawkowym – kompot wiśnia |
– bułka mleczna z masłem – lemoniada pomarańczowa
|
1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
11-11-2024
|
– | –
|
– | –
|
– –
|
Alergeny | |||||
Wtorek
12-11-2024 |
– zupa mleczna z makaronem |
– pieczywo wieloziarniste z masłem – miód – kawa zbożowa
|
– zupa jarzynowa | – gulasz wieprzowy
– kasza pęczak – surówka z kiszonej kapusty – kompot jabłkowy |
– pomarańcza |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3 | |
Środa
13-11-2024 |
– płatki owsiane na mleku | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– szynka Drwala – rzodkiew – herbata z cytryną |
– zupa ogórkowa | – makaron z twarogiem
– marchew tarta z jabłkiem – kompot z czarnej porzeczki |
– kanapka jesienna
– herbata
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Czwartek 14-11-2024
|
– sucharek na mleku
|
– pieczywo mieszane z masłem – pasta z kiełbasy – ogórek zielony – kawa zbożowa |
– zupa nylonowa
|
– pulpet drobiowy w sosie pieczarkowym – ziemniaki z koprem – buraczki po wiedeńsku – kompot śliwkowy |
– kisiel malinowy – herbatnik „Petit Brurre”
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Piątek 15-11-2024 |
– zupa budyniowa na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – jajko gotowane – pomidor – herbata z cytryną |
– zupa koperkowa |
– filet z Dorsza na parze – ziemniaki purre – surówka z kapusty pekińskiej – kompot wiśnia |
– jabłko
|
1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,4 |
Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.