Przejdź do treści

Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

30-06-2025

 

  – chleb słonecznikowy,

bułka pszenna z masłem

–  szynka pieczona

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa ogórkowa – łazanki z mięsem

i młodą kapustą

– kompot wiśniowy

– budyń

– wafel lekki

 

Alergeny   1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

01-07-2025

  –  pieczywo wieloziarniste z masłem

– pasta z kiełbasy

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

 

– rosół z zieloną pietruszką – parówki z szynki

– ziemniaki z koprem

– ogórek zielony w słupki

– kompot truskawkowy

– nektarynka

 

Alergeny   1,3,7 1,9 1,3,7  
Środa

02-07-2025

 

  – pieczywo razowe, bułka pszenna z masłem

– nutella

– herbata z cytryną

 

– żurek na wędzonce – makaron z twarogiem

– marchew tarta

– kompot z czarnej porzeczki

– bułka z masłem

( sałata masłowa, jajko krojone,

krakowska sucha)

– lemoniada jabłkowa

 

Alergeny   1,3,7 1,9 1,3,7,9 1,3,7
 

 

Czwartek

03-07-2025

 

  – pieczywo razowo-pszenne z masłem

– pieczeń rzymska

– ogórek zielony

– herbata z cytryną

 

– zupa pomidorowa  

– wątróbka drobiowa

– ziemniaki z koprem

– surówka z kapusty kiszonej

– kompot jabłkowy

 

 

 

– jogurt naturalny z truskawką

– chrupki kukurydziane

Alergeny   1,3,7 1,3,7 1,3,7 1,3,7
 

Piątek

04-07-2025

 

 

 

 

– pieczywo mieszane z masłem

–  ser żółty

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa brokułowa  

– jajko gotowane w sosie śmietanowym

– ziemniaki purre

– fasolka świerza

– kompot śliwka

 

 

 

– melon

– ciastko holenderskie

    1,3,7 1,3,7 1,3,7 1,3,5,6,7,8,11,12
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

23-06-2025

– chleb słonecznikowy ,

bułka pszenna z masłem

– szynka Domowa

– ogórek zielony

– herbata z cytryna

 

– zupa koperkowa – farsz drobiowy

– ziemniaki purre

– surówka Colesław

– kompot wiśnia

– kisiel

– herbatnik

„petit brurre”

 

Alergeny 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

24-06-2025

– pieczywo pszenno – razowe z masłem

– pasta z jaj

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa nylonowa  

– pieczeń ze schabu

– ziemniaki z koprem

– buraczki po wiedeńsku

– kompot jabłkowy

– banan

 

Alergeny 1,3,7 1,9 1,3,7
Środa

25-06-2025

– płatki kulki na mleku –  pieczywo wieloziarniste z masłem

–  dżem wiśniowy

– herbata z cytryną

 

– krem z zielonych warzyw – spaghetti z sosem bolońskim

– surówka z kapusty pekińskiej

– kompot z  czarnej porzeczki

 – chałka z masłem

– herbata

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

 

 Czwartek

26-06-2025

 

 

 

– kleik ryżowy

 

– pieczywo razowo-pszenne z masłem

– pasztet swojski

– ogórek kiszony

– kawa inka

 

– krupnik  

– kolorowy kociołek

– ziemniaki z koprem

– kompot truskawkowy

 

 

 

– arbuz

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3
 

  Piątek

27-06-2025

 

 

 

– zupa budyniowa

 

– pieczywo mieszane z masłem

–  paprykarz wieruszowski

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

– zupa wiejska  

 

– pierogi leniwe

– surówka z marchwi i brzoskwini

– kompot śliwka

 

 

– chipsy z suszonych owoców

– lemoniada z cytryny i czarnego bzu

 

  1,3,7 1,3,4,7 1,7,9 1,3,7 1

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.