Jadłospis

 

JADŁOSPIS

Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

18-11-2024

 

– płatki kuki na mleku – pieczywo pszenno – razowe z masłem

– krakowska sucha

– ogórek zielony

-herbata z cytryną

 

– zupa pomidorowa -nugettsy

– ziemniaki purre

– sałata lodowa z rzodkiewką

– kompot truskawka

 

– banan

-ciastko Jaś

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3 1,3,7
Wtorek

19-11-2024

–  kleik brzoskwiniowy  

–  pieczywo wieloziarniste z masłem

– pasta z jaj

– szczypiorek

– kawa zbożowa

 

– krupnik – kotlet al.’a gołąbek

– ziemniaki z koprem

– mizeria

– kompot jabłkowy

– ptasie mleczko

– wafel lekki

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7 1,3,7
Środa

20-11-2024

– płatki ryżowe na mleku -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– szynka swojska

– pomidor

– herbata z cytryną

– zupa fasolowa – filet drobiowy w kremowym sosie z brokułem

– makaron świderki

– kompot  z czarnej porzeczki

– jabłko zapiekane
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7
 

 

Czwartek

21-11-2024

 

 

 

– biszkopt na mleku

 

– rogal z masłem

– nutella

– kakao

– rosół

 

 

– leczo z cukinii , kiełbasy śląskiej ,papryki czerwonej, pieczarek

– ziemniaki purre

– kompot śliwkowy

 

 

– sok kubek

– ciastko z kremem

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3 1,3,7
 

Piątek

22-11-2024

 

 

–  kaszka manna na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– twarożek

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

– krem z zielonych warzyw  

– ryż na mleku z musem truskawkowym

– kompot wiśnia

 

– bułka mleczna z masłem

– lemoniada pomarańczowa

 

 

 

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

11-11-2024

 

 

 

 –      –

 

Alergeny
Wtorek

12-11-2024

–  zupa mleczna z makaronem  

–  pieczywo wieloziarniste z masłem

– miód

– kawa zbożowa

 

– zupa jarzynowa – gulasz wieprzowy

– kasza pęczak

– surówka z kiszonej kapusty

– kompot jabłkowy

– pomarańcza
Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3
Środa

13-11-2024

– płatki owsiane na mleku -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– szynka Drwala

– rzodkiew

– herbata z cytryną

– zupa ogórkowa – makaron z twarogiem

– marchew tarta z jabłkiem

– kompot  z czarnej porzeczki

– kanapka jesienna

– herbata

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

 

Czwartek

14-11-2024

 

 

 

– sucharek na mleku

 

 

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z kiełbasy

– ogórek zielony

– kawa zbożowa

– zupa nylonowa

 

 

– pulpet drobiowy w sosie pieczarkowym

– ziemniaki z koprem

– buraczki po wiedeńsku

– kompot śliwkowy

 

 

– kisiel malinowy

– herbatnik „Petit Brurre”

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1,3,7 1,3,7
 

Piątek

15-11-2024

 

 

– zupa budyniowa na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– jajko gotowane

– pomidor

– herbata z cytryną

– zupa koperkowa  

– filet z Dorsza na parze

– ziemniaki purre

– surówka z kapusty pekińskiej

– kompot wiśnia

 

– jabłko

 

 

 

  1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,4

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.