Jadłospis
JADŁOSPIS
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
20-05-2024
|
-płatki kukurydziane na mleku | – pieczywo pszenno -razowe z masłem
– pieczeń rzymska – pomidor – herbata z cytryną |
– zupa z brukselki |
– spaghetti z sosem bolońskim – ogórek kiszony w słupki – kompot truskawkowy |
– kisiel
– kulki bezowe
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3 | |
Wtorek
21-05-2024 |
– biszkopt na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – pasta z kiełbasy – ogórek zielony – kawa inka |
– zupa owocowa | – kotlet al.’a gołąbek
– sałata masłowa ze śmietaną – ziemniaki purre – kompot jabłkowy |
– arbuz
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3 | 1,3,7 | ||
Środa
22-05-2024 |
– kasza manna | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– dżem z wiśni – herbata z cytryną
|
– barszcz czerwony z ziemniakami | – gulasz wieprzowy
– kasza pęczak – marchew prózona z groszkiem – kompot czarna porzeczka |
– ptasie mleczko
– wafel lekki |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1 | 1,3,7 |
Czwartek 23-05-2024 |
– płatki pełnoziarniste na mleku
|
– pieczywo wieloziarniste z masłem – pasztet domowy – pomidor – kawa inka
|
– rosół z ryżem |
– kolorowy kociołek – ziemniaki z koprem – kompot śliwka
|
– drożdżówka – lemoniada jabłkowa |
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,9 | 1 | 1,3,7 |
Piątek 24-05-2024 |
– płatki ryżowe na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – paprykarz wieruszowski – rzodkiew – herbata z cytryną
|
– zupa pomidorowa |
– pierogi leniwe z musem gruszkowym – kompot wiśnia |
– sok Kubuś – ciastko krakers |
1,3,7 | 1,3,4,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,5,6,7,8,11,12 |
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
13-05-2024
|
-płatki owsiane na mleku | – pieczywo pszenno -razowe z masłem
– szynka Swojska – ogórek kiszony – herbata z cytryną |
– żurek na wędzonce |
– makaron z kurczakiem i pieczarkami – surówka z kapusty pekińskiej – kompot wiśniowy |
– ciasto królika
– sok 100% |
Alergeny | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3 | |
Wtorek
14-05-2024 |
– sucharek na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – stół szwedzki ( sałata jajko o zielony rzodkiew, krakowska) – kawa inka |
– zupa z fasoli ciętej
|
– parówki z szynki w sosie pomidorowym
– ziemniaki purre – ogórek zielony w słupki – kompot śliwkowy |
– koktajl borówkowy na jogurcie naturalnym
– wafel ryżowy
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 | |
Środa
15-05-2024 |
– zupa mleczna z makaronem | -pieczywo razowo- pszenne z masłem
– ser żółty – pomidor – herbata z cytryną
|
– zupa nylonowa | -filet drobiowy panierowany
– ziemniaki z koptem – surówka Colesław – kompot jabłkowy |
– melon
– ciastko holenderskie bez czekolady
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,5,6,7,8,11,12 |
Czwartek 15-05-2024 |
– kleik brzoskwiniowy na mleku
|
– pieczywo wieloziarniste z masłem – parówka na gorąco – herbata z cytryna
|
– krem z zielonych warzyw |
– ryż na mleku z musem truskawkowym – kompot truskawkowy
|
– chałka z masłem – lemoniada cytrynowa
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Piątek 16-05-2024 |
– płatki kulki na mleku |
– pieczywo mieszane z masłem – pasta z jaj – ogórek zielony – herbata z cytryną
|
– krupnik z warzywami |
– filet z Dorsza panierowany – ziemniaki z koprem – surówka z kapusty kiszonej – kompot z czarnej porzeczki
|
– jabłko
|
1,3,7 | 1,3,4,7 | 1,9 | 1,3,4,7 |
Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.