Jadłospis
JADŁOSPIS
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
07-07-2025 |
– chleb słonecznikowy ,
bułka pszenna z masłem – powidła śliwkowe – herbata z cytryna
|
– kapuśniak | – makaron z kurczakiem w kremowym sosie szpinakowym
– kompot wiśnia |
– babka biszkoptowa
– herbata owocowa |
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | 1,3,7 | |
Wtorek
08-07-2025 |
– pieczywo pszenno – razowe z masłem
– krakowska sucha – pomidor – herbata z cytryną
|
– zupa nylonowa |
– pulpet drobiowy – ziemniaki z koprem – marchew próżona – kompot jabłkowy |
– jabłko
|
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | ||
Środa
09-07-2025 |
– pieczywo wieloziarniste z masłem
– serek wiejski z ogórkiem zielonym – herbata z cytryną
|
– barszcz biały | – gulasz wieprzowy
– surówka szwedzka – kompot z czarnej porzeczki |
– wafelek princessa
– lemoniada cytrynowa |
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 | |
Czwartek 10-07-2025
|
|
– pieczywo razowo-pszenne z masłem – pasta z mięsa parowanego – ogórek kiszony – herbata z cytryną
|
– zupa owocowa |
– nugettsy – mizeria – ziemniaki z koprem – kompot truskawkowy |
– gruszka
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,3 | ||
Piątek 11-07-2025
|
|
– pieczywo mieszane z masłem – pasta z jaj – rzodkiewka – herbata z cytryną |
– zupa z fasoli ciętej |
– kluski na parze z musem truskawkowym – kompot śliwka
|
– bułka mleczna z masłem – sok 100% |
1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 |
Zupa mleczna | Śniadanie | I danie | II danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek
30-06-2025
|
– chleb słonecznikowy,
bułka pszenna z masłem – szynka pieczona – pomidor – herbata z cytryną
|
– zupa ogórkowa | – łazanki z mięsem
i młodą kapustą – kompot wiśniowy |
– budyń
– wafel lekki
|
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,7,9 | 1,3,7 | 1,3,7 | |
Wtorek
01-07-2025 |
– pieczywo wieloziarniste z masłem
– pasta z kiełbasy – rzodkiewka – herbata z cytryną
|
– rosół z zieloną pietruszką | – parówki z szynki
– ziemniaki z koprem – ogórek zielony w słupki – kompot truskawkowy |
– nektarynka
|
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7 | ||
Środa
02-07-2025
|
– pieczywo razowe, bułka pszenna z masłem
– nutella – herbata z cytryną
|
– żurek na wędzonce | – makaron z twarogiem
– marchew tarta – kompot z czarnej porzeczki |
– bułka z masłem
( sałata masłowa, jajko krojone, krakowska sucha) – lemoniada jabłkowa
|
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,9 | 1,3,7,9 | 1,3,7 | |
Czwartek 03-07-2025
|
– pieczywo razowo-pszenne z masłem
– pieczeń rzymska – ogórek zielony – herbata z cytryną
|
– zupa pomidorowa |
– wątróbka drobiowa – ziemniaki z koprem – surówka z kapusty kiszonej – kompot jabłkowy
|
– jogurt naturalny z truskawką – chrupki kukurydziane |
|
Alergeny | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,3,7 | |
Piątek 04-07-2025 |
|
– pieczywo mieszane z masłem – ser żółty – pomidor – herbata z cytryną
|
– zupa brokułowa |
– jajko gotowane w sosie śmietanowym – ziemniaki purre – fasolka świerza – kompot śliwka
|
– melon – ciastko holenderskie |
1,3,7 | 1,3,7 | 1,3,7 | 1,3,5,6,7,8,11,12 |
Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30
Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.