Przejdź do treści

Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

07-07-2025

  – chleb słonecznikowy ,

bułka pszenna z masłem

– powidła śliwkowe

– herbata z cytryna

 

– kapuśniak – makaron z kurczakiem w kremowym sosie szpinakowym

– kompot wiśnia

– babka biszkoptowa

– herbata owocowa

Alergeny   1,3,7 1,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

08-07-2025

  – pieczywo pszenno – razowe z masłem

– krakowska sucha

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa nylonowa  

– pulpet drobiowy

– ziemniaki z koprem

– marchew próżona

– kompot jabłkowy

– jabłko

 

Alergeny   1,3,7 1,9 1,3,7  
Środa

09-07-2025

  –  pieczywo wieloziarniste z masłem

–  serek wiejski z ogórkiem zielonym

– herbata z cytryną

 

–  barszcz biały – gulasz wieprzowy

– surówka szwedzka

– kompot z  czarnej porzeczki

 – wafelek princessa

– lemoniada cytrynowa

Alergeny   1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

 

 Czwartek

10-07-2025

 

 

 

 

 

– pieczywo razowo-pszenne z masłem

– pasta z mięsa parowanego

– ogórek kiszony

– herbata z cytryną

 

– zupa owocowa  

– nugettsy

– mizeria

– ziemniaki z koprem

– kompot truskawkowy

 

 

 

– gruszka

 

Alergeny   1,3,7 1,3,7 1,3  
 

  Piątek

11-07-2025

 

 

 

 

 

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z jaj

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

– zupa z fasoli ciętej  

 

– kluski na parze z musem truskawkowym

– kompot śliwka

 

 

– bułka mleczna z masłem

– sok 100%

    1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

30-06-2025

 

– chleb słonecznikowy,

bułka pszenna z masłem

–  szynka pieczona

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa ogórkowa – łazanki z mięsem

i młodą kapustą

– kompot wiśniowy

– budyń

– wafel lekki

 

Alergeny 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Wtorek

01-07-2025

–  pieczywo wieloziarniste z masłem

– pasta z kiełbasy

– rzodkiewka

– herbata z cytryną

 

– rosół z zieloną pietruszką – parówki z szynki

– ziemniaki z koprem

– ogórek zielony w słupki

– kompot truskawkowy

– nektarynka

 

Alergeny 1,3,7 1,9 1,3,7
Środa

02-07-2025

 

– pieczywo razowe, bułka pszenna z masłem

– nutella

– herbata z cytryną

 

– żurek na wędzonce – makaron z twarogiem

– marchew tarta

– kompot z czarnej porzeczki

– bułka z masłem

( sałata masłowa, jajko krojone,

krakowska sucha)

– lemoniada jabłkowa

 

Alergeny 1,3,7 1,9 1,3,7,9 1,3,7
 

 

Czwartek

03-07-2025

 

– pieczywo razowo-pszenne z masłem

– pieczeń rzymska

– ogórek zielony

– herbata z cytryną

 

– zupa pomidorowa  

– wątróbka drobiowa

– ziemniaki z koprem

– surówka z kapusty kiszonej

– kompot jabłkowy

 

 

 

– jogurt naturalny z truskawką

– chrupki kukurydziane

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,3,7 1,3,7
 

Piątek

04-07-2025

 

 

 

 

– pieczywo mieszane z masłem

–  ser żółty

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa brokułowa  

– jajko gotowane w sosie śmietanowym

– ziemniaki purre

– fasolka świerza

– kompot śliwka

 

 

 

– melon

– ciastko holenderskie

  1,3,7 1,3,7 1,3,7 1,3,5,6,7,8,11,12

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.