Jadłospis

 

JADŁOSPIS

  Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

20-05-2024

 

-płatki kukurydziane na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– pieczeń rzymska

– pomidor

– herbata z cytryną

– zupa z brukselki  

– spaghetti z sosem bolońskim

– ogórek kiszony w słupki

– kompot truskawkowy

– kisiel

– kulki bezowe

 

Alergeny   1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3
Wtorek

21-05-2024

– biszkopt na mleku  

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z kiełbasy

– ogórek zielony

– kawa inka

– zupa owocowa –  kotlet al.’a gołąbek

– sałata masłowa ze śmietaną

– ziemniaki purre

– kompot jabłkowy

– arbuz

 

 

Alergeny   1,3,7 1,3 1,3,7  
Środa

22-05-2024

– kasza manna -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– dżem z wiśni

– herbata z cytryną

 

– barszcz czerwony z ziemniakami – gulasz wieprzowy

– kasza pęczak

– marchew prózona z groszkiem

– kompot czarna porzeczka

– ptasie mleczko

– wafel lekki

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1 1,3,7
 

       

       Czwartek

23-05-2024

 

 

 

– płatki pełnoziarniste na mleku

 

 

 

– pieczywo wieloziarniste  z masłem

– pasztet domowy

– pomidor

– kawa inka

 

 

– rosół z ryżem  

 

– kolorowy kociołek

– ziemniaki z koprem

– kompot śliwka

 

 

 

 

– drożdżówka

– lemoniada jabłkowa

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,9 1 1,3,7
 

Piątek

24-05-2024

 

 

– płatki ryżowe na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– paprykarz wieruszowski

– rzodkiew

– herbata z cytryną

 

– zupa pomidorowa  

 

– pierogi leniwe z musem gruszkowym

– kompot wiśnia

 

 

– sok Kubuś

– ciastko krakers

  1,3,7 1,3,4,7 1,7,9 1,3,7 1,3,5,6,7,8,11,12
Zupa mleczna Śniadanie I danie II danie Podwieczorek
Poniedziałek

13-05-2024

 

-płatki owsiane na mleku – pieczywo pszenno -razowe z masłem

– szynka Swojska

– ogórek kiszony

– herbata z cytryną

– żurek na wędzonce  

– makaron z kurczakiem i pieczarkami

– surówka z kapusty pekińskiej

– kompot wiśniowy

– ciasto królika

– sok 100%

Alergeny 1,3,7 1,9 1,3,7 1,3
Wtorek

14-05-2024

– sucharek na mleku  

– pieczywo mieszane z masłem

– stół szwedzki

( sałata jajko o zielony rzodkiew, krakowska)

– kawa inka

– zupa z fasoli ciętej

 

–  parówki z szynki w sosie pomidorowym

– ziemniaki purre

– ogórek zielony w słupki

– kompot śliwkowy

– koktajl borówkowy na jogurcie naturalnym

– wafel ryżowy

 

Alergeny 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
Środa

15-05-2024

– zupa mleczna z makaronem -pieczywo razowo- pszenne z masłem

– ser żółty

– pomidor

– herbata z cytryną

 

– zupa nylonowa -filet drobiowy panierowany

– ziemniaki z koptem

– surówka Colesław

– kompot jabłkowy

– melon

– ciastko holenderskie bez czekolady

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,5,6,7,8,11,12
 

       

       Czwartek

15-05-2024

 

 

 

– kleik brzoskwiniowy na mleku

 

 

 

– pieczywo wieloziarniste  z masłem

– parówka na gorąco

– herbata z cytryna

 

 

– krem z zielonych warzyw  

 

 

 

– ryż na mleku z musem truskawkowym

– kompot truskawkowy

 

 

 

 

– chałka z masłem

– lemoniada cytrynowa

 

Alergeny 1,3,7 1,3,7 1,7,9 1,3,7 1,3,7
 

Piątek

16-05-2024

 

 

– płatki kulki na mleku

 

– pieczywo mieszane z masłem

– pasta z jaj

– ogórek zielony

– herbata z cytryną

 

– krupnik z warzywami  

 

– filet z Dorsza panierowany

– ziemniaki z koprem

– surówka z kapusty kiszonej

– kompot z czarnej porzeczki

 

 

 

– jabłko

 

  1,3,7 1,3,4,7 1,9 1,3,4,7

Śniadanie godz. 8:30
I danie (zupa) godz. 14:00
II danie godz. 11:30
Podwieczorek godz. 15:30

 

 

Woda mineralna jest dostępna dla dzieci przez cały dzień.
Zupy mleczne – codziennie dla najmłodszej grupy żłobkowej (od 5m. do 1.5 r.ż.)
* dla dzieci starszych i przedszkolnych: poniedziałki, środy, piątki + kanapki
I Danie (zupy) lub inne potrawy twarde, dla najmłodszej grupy żłobkowej – miksujemy.
Wyszczególnione alergeny zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE)

 

 

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.